De cacao heeft haar wortels in de oeroude tradities van de Maya’s, Azteken en andere inheemse volken in Midden- en Zuid-Amerika. Al duizenden jaren wordt cacao daar geëerd als een heilige plant – een brug tussen mens, natuur en het goddelijke.
De naam Theobroma cacao betekent letterlijk: “voedsel van de goden.”
In rituelen en ceremonies werd cacao ingezet om het hart te openen, helderheid te brengen en verbinding te maken met iets groters dan het ego – of dat nu de aarde, de gemeenschap, de voorouders of de ziel was.
Waar chocolade in het Westen vaak een zoet genot is, wordt ceremoniële cacao met heel andere intentie gebruikt. Ze is puur, ongeraffineerd en met zorg bereid – zonder suiker, melk of bewerking. Dit maakt haar niet alleen voedzamer, maar ook krachtiger in haar werking.
Vandaag wordt deze traditie wereldwijd opnieuw omarmd. Cacao ondersteunt mensen in hun persoonlijke proces – in meditatie, innerlijk werk en hartgerichte verbinding. Een herinnering aan hoe de natuur ons altijd draagt en spiegelt, als we durven luisteren.